Grolsch ‘Peter Kuijper’ film

Op 29 april vond de feestelijke opening plaats van het door Artica gerealiseerde ‘Grolsch Brouwhuys’ belevingsmuseum in Groenlo. Precies op deze locatie is brouwmeester Willem Neerfeldt ooit begonnen met het brouwen van Grolsch bier. Het Twentse biermerk bestaat alweer 400 jaar en deze mijlpaal dient natuurlijk groots gevierd te worden. In opdracht van Artica heeft Studio MAD een korte film geproduceerd waarin het ontstaan van de karakteristieke smaak van Grolsch centraal staat.

buiten

Het belevingsmuseum vormt het decor voor een virtuele reis door de rijke historie van Grolsch. Tijdens de tour komen bezoekers meer te weten over het brouwproces en de geschiedenis van het biermerk. De oorsprong van Grolsch laat zich herleiden naar de Kevelderstraat in Grolle, vandaag de dag beter bekend als Groenlo. Hier begon Willem Neerfeldt op 11 mei 1615 een succesvolle bierbrouwerij. Wanneer de jonge werknemer Peter Kuijper zijn levenswerk voortzet, ontstaat het recept voor het ultieme bier.

De filmproductie van Studio MAD is geheel in de stijl van een 17e-eeuws kostuumdrama gefilmd. Brouwer Peter Kuijper vertelt zijn verhaal aan de hand van herinneringen die de kijkers inzicht geven in de totstandkoming van het eeuwenoude recept. De scenes zijn opgenomen tijdens 3 opnamedagen.

1eopnamedag_2

De eerste dag waren de opnames in restaurant Bertram (www.restaurantbertram.nl). Bertram is gelegen in het hartje van Bredevoort (Gemeente Aalten) een oud Achterhoeks vestigingstadje in Gelderland. Het restaurant is opgericht in 1994 in een voormalig stadsboerderij uit 1704. Bertram is een á la carte restaurant in een middeleeuwse sfeer verrijkt met kristallen. Een perfect decor voor de tijd waarin de film zich afspeelt. De vertelscene van de oude versie van Peter Kuijper en het gildefeest werd hier opgenomen.

De tweede dag waren de opnames in de Historische kelders van Arnhem (http://www.historischekelders.nl). Deze kelders zijn in oude glorie gerestaureerd en middels doorgangen onderling met elkaar verbonden. Zo vormen zij een bijna mysterieuze plek onder de grond van de binnenstad. Een stad onder de grond met een zichtbare herinnering aan een ver verleden. Een middeleeuws decor dat grote vergelijkingen had met de oorspronkelijke plek waar het brouwen van Grolsch bier begonnen is en dus in de film perfect als oude brouwerij dient.

De derde opnamedag vond plaats bij Museum Boerderij de Lebbenbrugge en in het Groenlo museum/ stadsboerderij. Twee plekken dichtbij de roots van Grolsch en zeer authentiek voor de scenes die daar gedraaid zijn. Lebbenbrugge is gebruikt als de vatenmakerij van de jonge Peter Kuijper. De stadsboerderij diende als de plek waar de jonge Peter Kuijper zijn brouwsel laat proeven en keuren door leermeester Willem Neerfeldt.

3eopnamedag
De muziek is custom made en ingespeeld en bewerkt in onze eigen audio studio. De muziek bouwt op naar een bewerking van de zeer herkenbare tune van de beroemde ‘Vakmanschap is Meesterschap’ campagne van Grolsch.

De Peter Kuijper film zal dagelijks worden vertoond in de kelder van het Grolsch Brouwhuys in Groenlo en is tevens te zien tijdens de Grolsch Brouwerij tour in Enschede.

Ontdek het complete verhaal zelf tijden de Grolsch Tour ‘De Oorsprong’ in Groenlo. Reserveer op de website.

Prijs: € 6,50 p.p. inclusief een glas oerbier
Duur: ± 1 – 1½ uur
U kunt de Grolsch Tour reserveren vanaf 6 mei. Woensdag t/m zondag van 11.00 tot 18.00 uur.
Reserveren is verplicht.
Toegang vanaf 18 jaar

Bekijk hier de behind the scenes film van de ‘Peter Kuijper’ film:

Cast:
Peter Kuijper oud: Bart Klever
Willem Neerfeldt: Rogier Schippers
Peter Kuijper jong: Niels Quist
Jenneke jong: Roos Netjes
Jenneke oud: Caroline Olde Rikkert
Hermannus Kuijper: Daniel Kemna
Figuranten: Biergenietschap Grolle

Crew:
Producer: Niels Neeskens
Regisseur: Niels Bourgonje
Opnameleider: Michiel Kole
Productie assistent: Debbie Kroezen
Creatie: Rutger Smelt
Camera: Phil Arntz
Camera assistent: Thomas Olde Hampsink
Licht: Zen Bloot
Licht assistent: Timon Scholten
Geluid: Maurits Handlogten
Geluidassistent: Thomas Olde Hampsink
Art, setdresser: Jasper Fernhout
Visagist: Marjolein Stehmann
Runner/ Making of: Bart van Grieken
Editing: Michiel Kole/ Timon Scholten
Sound design: Maurits Handlogten/ Thomas Olde Hampsink
Animatie: Stef Nitert
Catering: Restaurant Bertram
Catering: Broodje Lucullus
Catering: Brasserie 1888
Catering: Buunk’s Catering Borculo
Beelden Slag om Grolle: Say Yeah

Met dank aan:
Maurice Gelinck
Ben Verheij
Tom Huijkes
Edwin Grothe
Jordie Cress
Hans Snoeijink
Peter Gunnewijk
Artica Medewerkers

Locaties:
Restaurant Hotel/ Pension Bertram: Klaas Stoeten
Historisch Kelders Arnhem : Feike Kempers
Stadsboerderij/ museum Groenlo: Henny Garspenveld
Museum Lebbenbrugge: De heer Wunnekink

 

Grolsch - Peter Kuijper

 

Laat een reactie achter

Algemene informatie

Studio MAD is een film & ontwerp studio, gevestigd nabij het centrum van Almelo.

Na een samensmelting van drie ervaren media productie bedrijven in 2011, verzorgd Studio MAD kwalitatieve video producties, 2D/3D animaties en grafische producties voor uiteenlopende bedrijven en particulieren.
Naast video en animatie producties houdt Studio MAD zich ook bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van websites.

In het overzicht van ons werk vind je oa. bedrijfsfilms, tv-commercials, animaties, grafisch ontwerp, promotiefilms & websites.

Google Plus

open