Live registraties, een team effort!

Regelmatig werken we samen met Event Creators om o.a. producties op het gebied van live registraties te verzorgen. In deze blog die ook op de website van Event Creators is te lezen, leggen we uit wat er zoal komt kijken bij deze mooie vorm van teamwork.

MST liveregistratieEen live registratie duidt op het vastleggen en uitzenden van een evenement met één of meerdere camera’s tegelijk.  De regisseur geeft ter plekke aan naar welke camera’s er geschakeld moet worden. Er wordt dus live ‘gemonteerd,’ waardoor de registratie verschillende perspectieven bevat en een dynamische uitstraling krijgt. De beelden zijn tijdens het evenement op grote televisie schermen te zien of worden uitgezonden via een livestream om online volgers ook toegang te geven.

Onze opdrachtgever en het type evenement kan erg variëren. Zowel groots als kleinschalig opgezette presentaties, workshops, concerten en wedstrijden lenen zich bij uitstek voor live registraties. Zo zijn we door Thales gevraagd een informatief evenement op te nemen en live uit te zenden op grote schermen en waren we verantwoordelijk voor de registratie van de productlancering van PANalytical’s Zetium. In opdracht van Event Creators hebben we onder andere het 400-jarige jubileumfeest van Grolsch vastgelegd en waren we bij de feestelijke opening van het nieuwe MST ziekenhuis. De keuze voor een live registratie kunnen we toewijzen aan de verschillende voordelen die deze optie met zich meebrengt. Het registreren van de beelden en het rechtstreeks uitzenden ervan op schermen verkleint de afstand tussen podium en publiek en maakt dat elke toeschouwer goed zicht heeft. Het live karakter kan online worden doorgetrokken met een livestream. Mensen vanuit de hele wereld kunnen op deze manier het evenement online volgen. Het opgenomen materiaal is na het evenement geschikt om te gebruiken als promotiemateriaal of te bewaren in een eigen databank. Kortom, een liveregistratie geeft uw evenement een professionele uitstraling en vergoot de betrokkenheid van (potentiële) klanten.De kwaliteit van de registratie is erg belangrijk, toeschouwers zijn immers in staat om de uitgezonden beelden meteen te vergelijken met het podiumbeeld. De techniek moet dermate goed zijn dat er minimale vertraging is en de kleuren overeenkomen. Van de regisseur wordt verwacht dat hij zijn team op de juiste momenten aanstuurt. Daarbij is het van belang dat er voldoende camera’s met camera operators zijn opgesteld die tegelijkertijd voldoende afstand houden van het podium om dit beeld niet te verstoren. Wij hebben gemerkt dat het beste resultaat te verkrijgen is wanneer er minimaal 3 camera’s worden geplaatst.

Co-productie

Om een live registratie tot een succes te maken, werken wij geregeld samen met verschillende partijen. Tijdens zo’n co-productie bundelen we onze krachten op het gebied van film, audio, licht en techniek.  De samenstelling van een registratie crew is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het evenement en het budget, maar over het algemeen hanteren we de volgende lijst van mensen en materialen:

  • Regisseur - Het is de taak van de regisseur om overzicht te behouden en het team aan te sturen. Hij of zij bepaalt welke camera op welk moment live gaat via rechtstreekse communicatie met de camera operators en de schakeltechnicus.
  • Camera operators - Deze mensen bedienen de camera’s en houden nauw contact met de regisseur. Het is zeer belangrijk dat ze de kleur van de cameralampjes in de gaten houden. Stel dat camera 1 live is, dan brandt het lampje van deze camera rood. Wanneer camera 4 de volgende is die live zal gaan, brandt het lampje van camera 4 oranje. De operator van deze camera kijkt alvast mee met de beelden die camera 1 registreert zodat er een mooie overgang plaatsvindt bij het schakelen.
  • Schakeltechnicus - Wanneer de regisseur aangeeft te willen wisselen van cameraperspectief, geeft hij dit o.a. door aan de schakeltechnicus. Deze schakeltechnicus zorgt ervoor dat de daadwerkelijke schakeling op het bepaalde moment wordt uitgevoerd.
  • Shading technicus - Gezien de camera’s op verschillende plekken staan opgesteld, sturen zij beelden naar de regie die ook verschillen bevatten in helderheid, kleur en contrast. De shading technicus corrigeert deze beelden om een aansluitend geheel te creëren.
  • Audio technicus - Bij een registratie speelt de verstaanbaarheid een grote rol. De audiotechnicus is ervoor verantwoordelijk dat de uitgezonden beelden zijn voorzien van gefilterde audio. Eventuele ruis of volumeverschil wordt op deze manier op tijd gecorrigeerd.
  • Materiaal - Regiewagen, camera’s, lampen, schermen, audio apparatuur, computer. De hoeveelheid aan apparatuur en het live karakter vergt een goede voorbereiding. De duur van een opbouw is afhankelijk van het type evenement. Zo beschikken terugkerende evenementen al over vaste camera opstellingen en de benodigde aansluitingen.

Grolsch live 2

Bovenstaande functies worden bij kleinschalige producties vaak gecombineerd. Zo kunnen onze cameramannen niet alleen de camera bedienen, maar zijn zij ook in staat om taken van een regisseur, shading en schakeltechnicus over te nemen. Daarnaast beschikken we over een eigen audio technicus die zich focust op de verwerking van het geluid.

Als Film, Animatie & Ontwerp Studio streven we ernaar om te werken met diverse technieken en actief te zijn in verschillende sectoren. Naast de live registraties maken we dagelijks producties op het gebied van projection mapping, augmented reality, virtual reality, film, 2D en 3D animatie, e-learning en (radio)commercials. Weten of wij wat voor u kunnen betekenen? Aarzel niet en neem contact op voor een kop koffie bij ons op kantoor. Ga voor meer informatie over Studio MAD en ons werk naar www.studiomad.nl.

Laat een reactie achter

Algemene informatie

Studio MAD is een film & ontwerp studio, gevestigd nabij het centrum van Almelo.

Na een samensmelting van drie ervaren media productie bedrijven in 2011, verzorgd Studio MAD kwalitatieve video producties, 2D/3D animaties en grafische producties voor uiteenlopende bedrijven en particulieren.
Naast video en animatie producties houdt Studio MAD zich ook bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van websites.

In het overzicht van ons werk vind je oa. bedrijfsfilms, tv-commercials, animaties, grafisch ontwerp, promotiefilms & websites.

Google Plus

open