pexels-photo-63572 Volledig scherm

Social video: de strijd tussen horizontaal, verticaal en vierkant

De wijze waarop we video content bekijken is de afgelopen jaren flink aan het veranderen. Keken mensen eerst nog vooral via televisie en computer, tegenwoordig is de mobiele telefoon zeer populair. Er is echter een discussie gaande welke beeldverhouding momenteel de beste is om de zogeheten ‘social video’s’ te bekijken.

Gemiddeld bekijkt 98% van de smartphone gebruikers met een leeftijd tussen de 18-34 jaar dagelijks mobiele video’s. Snel even tussendoor op social media het laatste nieuws checken, reclames en grappige filmpjes bekijken waarvan de beelden soms gelaagd zijn met emoji’s en teksten. In de competitieve media- en marketingwereld is het belangrijk om op te vallen en mensen aan je te binden.

Met video kun je de consument laten beleven en op aantrekkelijke wijze een boodschap overbrengen. Social media kanalen zoals Facebook, Snapchat en Instagram zijn bij uitstek geschikt om deze mobiele video’s te tonen. Mensen kunnen comments geven, video’s delen en waardes toekennen door ‘likes’ uit te delen. Deze kanalen hanteren echter wel verschillende beeldverhoudingen. We onderscheiden hierin horizontale, verticale, vierkante en 360 graden video. Voor deze blog hebben we ons gefocust op de eerste drie. De eerste indruk is erg bepalend of een iemand blijft kijken of de video eerder uitschakelt. Het bekijken van een video die niet passend is gemaakt voor een mobiele telefoon, kan erg storend werken en mogelijk een deel van de boodschap missen. Denk aan video’s die gecropt en vierkant gemaakt worden en waarvan de ondertiteling wegvalt. Of video’s waarbij er meerdere stappen nodig zijn om de content in full screen te bekijken. Bij het maken van een video en het kiezen van een platform is het dus belangrijk om stil te staan hoe de video uiteindelijk wordt getoond en wat voor effect dit heeft op gebruikers. Waar klikken mensen nou eerder op en welk formaat is het meest geschikt voor voor welk platform?

Horizontaal

Het formaat dat al jaren overheerst in de media, is de horizontale video. Je bekijkt de content in een ‘landschapsmodus’. Dit werkt goed op televisie, computerschermen en tablets. Wanneer horizontale video’s op een mobieltje worden bekeken, moet men eerst het scherm een kwartslag draaien voordat de content beeldvullend te zien is. Blijf je de mobiel rechtop houden, zul je merken dat de video slechts een deel van het scherm inneemt. Er is dus een extra stap nodig om de video in optimaal formaat te zien, terwijl deze soms maar enkele seconden duurt. Bovendien kan het gebeuren dat je bijvoorbeeld de video wilt laten zien aan iemand die tegenover je staat, je beweegt de telefoon iets teveel richting verticaal en de content draait weer terug naar een klein vlak. Deze extra handelingen kunnen ervoor zorgen dat kijkers eerder afhaken, de content niet op de beoogde manier ontvangen of de video compleet overslaan.

 

Mobile

Verticaal

Om de kijkervaring van mobiele video’s te verbeteren, wordt steeds vaker verticale video aangeboden. Er wordt rekening gehouden met het gegeven dat mobiele telefoons meestal verticaal in de hand worden gehouden. Door de content hierop aan te passen, zien kijkers de deze meteen in full screen waardoor het een stuk gebruiksvriendelijker is. Ook is er sprake van een betere implementatie van titels, extra info en een eventuele ondertiteling.

Volgens Facebook zijn kijkers veel meer betrokken bij verticale content. Daarom worden verticaal geformatteerde video’s nu in de newsfeed getoond van zowel iOS als Android gebruikers. Sinds het gebruik van het nieuwe verticale formaat zijn de ‘canvas’ en ‘instant articles’ opties gelijk aangepast om een goede mobiele ervaring te geven. Snapchat heeft naar eigen zeggen met verticale video een bereik dat 9x groter is dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van horizontale video. Ook YouTube maakt stappen in verticale video door deze full screen in de app te tonen.

Vierkant

Er zijn nog steeds gebruikers die wisselen tussen mobiel en desktop en ook hier is het de bedoeling dat er gewerkt wordt met een formaat dat video’s optimaal weergeeft. Wanneer de adverteerder kan kiezen uit verschillende formaten, is 1:1 een goede compromis. Vierkante video kan namelijk op verschillende platforms worden gebruikt, zoals Instagram en Facebook. Bij het afspelen is het mobiele scherm weliswaar niet compleet gevuld, maar vierkante video’s worden groter weergegeven in de newsfeeds en eisen daardoor meer aandacht op. Volgens Marketing Dive is er sprake van een stijging van 28% aan views ten opzichte van het horizontale formaat en 67% van de mensen was meer geneigd om de vierkante video te bekijken van begin tot eind.

instagram 1
square en landschap modus
Intstagram 3

Investeren?

De verschillende formaten hebben voor- en nadelen die afhankelijk zijn van factoren als het platform en het budget van de aanbieder. Bedrijven en marketeers hebben zich afgevraagd of er wel geld geïnvesteerd moest worden in een specifiek formaat. Social video maakt echter zo’n explosieve groei mee en dat het essentieel is om deze mediatechniek je eigen te maken. Een video die dermate goed aanslaat dat we spreken over ‘viral gaan,’ geeft je bedrijf een enorme boost. De succesvolle resultaten die geboekt zijn met verticale en vierkante video laten zien hoe waardevol een passend formaat en optimale gebruikerservaring zijn. Daarbij lijkt een een terugkeer naar horizontale video onwaarschijnlijk gezien de aanpassingen die de social media kanalen doorvoeren. Zowel verticale, als vierkante video worden steeds meer omarmt en ook wij gaan hier stappen in maken. Film wil je immers met zoveel mogelijk mensen delen!

 

1 Reactie

  1. 22 juni 2017 at 22:03 · Reageer

    Verticale content wordt steeds populairder

    Verticale content, steeds vaker zie je het voorbij komen. Vooral op sociale media en in onze smartphone. Is het een trend die stop of wordt het juist groot?

    Lees het hier: https://goo.gl/xX3R28

Laat een reactie achter

Algemene informatie

Studio MAD is een film & ontwerp studio, gevestigd nabij het centrum van Almelo.

Na een samensmelting van drie ervaren media productie bedrijven in 2011, verzorgd Studio MAD kwalitatieve video producties, 2D/3D animaties en grafische producties voor uiteenlopende bedrijven en particulieren.
Naast video en animatie producties houdt Studio MAD zich ook bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van websites.

In het overzicht van ons werk vind je oa. bedrijfsfilms, tv-commercials, animaties, grafisch ontwerp, promotiefilms & websites.

Google Plus

open